MEME KANSERİNİN EN İYİ ÖNLEYİCİSİ: FARKINDALIK ”MEME MUAYENESİ”

DR. ONUR ÇELİK

Ways to Detect Breast Cancer at Home: 8 Important Symptoms You Should Know

Çevremizde meme kanserine yakalanan illa ki birilerini yahut hasta yakınlarını görmüşüzdür. Ürkmüşüzdür, üzülmüşüzdür. Öyle yaygındır ki meme kanseri dünyada akciğer kanserinden sonra ikinci sırada, kadınlarda ise en sık görülen kanser (%33) olarak birinci sıradadır. 

Türkiye’ de ise her yıl neredeyse 15.000 kadın meme kanserine yakalanmakta. Bu istatistikler dahi bizi korkutmaya yetmedi mi?

Peki, bu kadar sık olan bir kanserin nasıl oluyor da önüne geçemiyoruz? Son teknolojiye sahibiz, son derece zor ameliyatlarla hayatlar kurtarabiliyoruz ama dünyanın en sık görülen ölümcül kanserlerinden birinin nasıl oluyor da sıklığını azaltamıyoruz? 

Çünkü farkındalığımız eksik. 

Farkında mısınız? Her 8 kadından 1’ i meme kanserine yakalanıyor. 

Biliyor musunuz? Meme kanserinin erken tanısıyla %80 başarı elde edilebiliyor. 

Peki, neden meme kanseri için farkındalığa ihtiyaç duyulmuş? Çünkü erken dönemde gösterdiği bir belirti neredeyse hiç yok. Onun içindir ki meme kanserine yakalanmış olan hastalar genellikle iş işten geçmişken doktora başvuruyorlar. Farkındalık tam da bu noktada önem arz ediyor ve erken tanı için kilit rol oynuyor.

Erken tanı için neler yapmalıyız?

1-Meme muayenesi: 20-40 yaş arası her kadın mutlaka kendi meme muayenesini her ay yapmalı. 

Meme kanseri erken evrede bulgu vermese de tespiti açısından klinik bulguları önem arz eder. En sık görülen bulgu memede ve koltuk altında oluşan kitlelerdir. 

Bununla beraber meme başından akıntı, memede portakal kabuğu gibi lekelenmeler ve çökmeler görülmesi vs. bizde endişe uyandırmalıdır.

Peki bir meme muayenesi nasıl olmalıdır?

Ketem Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) meme kanseri taramaları ile ilgili farkındalık için doğru meme muayenesinin nasıl yapıldığını broşür halinde gösteriyor:

2-Mamografi: Mamografi KETEM’ de ücretsiz olarak yapılmaktadır. 40 yaş altı ailesel bir yatkınlık varsa 25 yaşından itibaren her iki yılda bir rutin kontrolleri yapılmalıdır. 

40 yaş üstü ise yaşla artan risk nedeniyle her yıl mamografi kontrolleri yapılmalıdır.

3-Klinik Muayene: 20 yaş üzeri ailesel yatkınlık veya başka bir risk faktörü var ise 1-3 yılda bir yapılmalıdır. 40 yaş üzeri ise her yıl klinik muayene gerekir. 

Ölüm ile yaşam arasındaki çizgi bu kadar kolay bir farkındalık işte. Farkındalık hayat kurtarır.

Bir Cevap Yazın