DOĞURGANLIK BİLİNCİ İLE BEDENİMİZİ TANIMAK

ERG. HALİDE ÇALHAN

Doğurganlık Bilinci sadece doğum yapmış ya da çocuk sahibi olmak isteyenleri ilgilendiren bir konu değildir, adet kanamasını anlamaktan da çok daha fazlasıdır. 
 
Özünde, adet döngüsünü ve üzerinizdeki tüm etkilerini kontrol altına almanın, anlamanın ve gizemini aydınlatmanın felsefesidir. 
 
Her kadının döngüsü kendine özel ve eşsizdir, doğurganlık bilinciyle kadın kendi bedenini ve ritmini tanır, bu sayede kadın kendi bedeni için normal olanı bilir, olası bir problemi de çok daha kolay ve hızlı farkeder. DBY bilgisini kendi sağlık durumumuzu takip etmek, doğum kontrol ya da aile planlaması için kullanabiliriz, bu yüzden doğurganlık bilinci kadının yaşamında değerli bir kaynak olur. 
 
Adet döngünüzü anlamak için öncelikle insanın üreme biyolojisiyle ilgili genel bilgiye sahip olmamız gereklidir. 

Doğurganlık Bilinci Yöntemi ile takvim metodu arasındaki fark nedir?
 Aslında tek ortak noktaları her ikisinin de doğum kontrolü için doğal yöntemler olmasıdır. Ancak takvim metodu gelecekteki doğurganlığı öngörmek için geçmiş döngülere dayalı bir istatistiksel tahmin kullanarak doğurgan evreyi tespit etmeyi amaçlayan, eski ve etkisiz bir yöntemdir. Doğurganlık Bilinci Yöntemi (DBY) ise üç temel doğurganlık belirtisi olan servikal sıvı, vücut ısısı ve isteğe bağlı olarak servikal pozisyonu gözlemlemeyi ve bunun çizelgesini tutmayı kapsayan, bilimsel olarak güvenilirliği %99,4 olarak doğrulanmış bir yöntemdir.
 
Doğurganlık Bilinci Yöntemi herkes için uygun mudur?
Hayır, doğum kontrol yöntemi olarak herkes için uygun değildir. AIDS ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar göz önünde bulundurularak sadece tek eşli ve evli çiftler için tavsiye edilir. Ayrıca yalnızca yöntemi iyi öğrenecek ve içsellestirdikten sonra da kurallara uyacak disipline sahip kadınlar için uygundur.
 
DBY aynı zamanda kendi bedenleriyle ilgili kendilerini eğitmek isteyen kadınlar için son derece faydalıdır. Buna göre yöntemi hamilelikten korunmak ya da hamile kalmak için kullanmakla ilgilenmiyor olsanız bile, jinekolojik sağlığınızın kontrolünü de ele almak ve bedeninizi gerçekten tanımak için son derece güvenli bir araçtır.
 

Peki doğum kontrol yöntemi olarak neden Doğurganlık Bilinci? Bir kaç başlıkta toplamak gerekirse;
 
-bedenimizle uyumlu
-bilimsel olarak güvenilirliği %99,4 olarak kanıtlanmış
-yan etki yok
-çevre dostu
-ekonomik
 
Bu yöntemle hormonel takviyelerle vücudumuza karşı gelmektense ritmine uyum sağlamayı öğreniyoruz. 

Bir Cevap Yazın